Інформаційні приводи й інформаційний супровід гібридної війни Російської Федерації проти України - Карпчук, Наталія; Юськів, Богдан (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Події локальної гібридної війни, яку Росії веде на території України, слугують інформаційними приводами глобальної інформаційної війни, яку Росія спрямовує проти Заходу. Постає проблема: як поєднується локальна гібридна війна з глобальною інформаційною війною, і що служить тими медіаінструментами, які на основі заходів гібридної війни створюють наративи, що відповідають інтересам ініціаторів пропагандистського впливу. Мета дослідження – з’ясувати, як залежать загальні характеристики інформаційних повідомлень російських провладних медіа (інтенсивність, подієвість та інтенційність) від подій у зоні бойових дій і загальної ситуації на території України. Дослідження здійснено на прикладі інформаційних й аналітичних матеріалів російського міжнародного багатомовного інформаційного каналу RT. Отримані результатів дозволяють зрозуміти, що механізм медіавпливу російських пропагандистів є усвідомленим, цільовим, з наперед запланованими наслідками і починається з перших слів публікацій – заголовку та ліду.