Особливості комунікаційного супроводу діяльності зовнішньополітичних інститутів влади в сучасних демократіях - Цікул, Ірина (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Стаття присвячена висвітленню особливостей комунікаційного супроводу діяльності зовнішньополітичних інститутів влади в сучасних демократіях, шляхом визначення завдань, що ставляться перед зовнішньополітичними інститутами влади демократичних держав в інформаційно-комунікаційній сфері, характеристики інструментів, які використовуються для забезпечення комунікаційного супроводу діяльності зовнішньополітичних інститутів влади в сучасних демократіях і окреслення напрямків використання інформаційно-комунікаційних технологій у практиці зовнішньополітичних інститутів влади розвинутих демократичних держав. Комунікаційний супровід діяльності зовнішньополітичних інститутів влади визначається як налагодження комунікативних зв’язків на всіх етапах процесу формування та реалізації зовнішньої політики, шляхом забезпечення вільного доступу до інформації, створення інформаційних приводів і власних інформаційних потоків. Комунікаційний супровід діяльності зовнішньополітичних інститутів влади передбачає: (1) підготовку дипломатами інформації про реальний стан справ у місці перебування, призначеної для керівництва та глав дипломатій інших держав; (2) безпосередню участь представники дипломатичних відомств у інформаційному забезпеченні зовнішньополітичного курсу своєї держави, підтримки інших держав і зміцненні позитивного іміджу своєї країни на міжнародній арені. На думку автора, трансформація інформаційно-комунікаційної функції інститутів влади спостерігається не стільки в технічних інноваціях, скільки в самій суті, тобто у зміні її змісту. Сьогодні функція зовнішньополітичних інститутів влади полягає у встановленні конструктивного діалогу між державами, який, насамперед, передбачає паритетність позицій і повагу до інтересів та цілей протилежної сторони. Зовнішньополітичні відомства різних держав, незважаючи на специфіку організації та правового статусу кожного з них, мають чимало аналогічних напрямів у процесах реалізації інформаційно-комунікаційної функції, що обумовлено, насамперед, важливістю інформування та комунікативної взаємодії як елементів дипломатичної діяльності.